środa, 14 listopada 2012

Wydarzenia

Witamy Was,
zamiast recenzji dziś polecenie tego, co już się dzieje oraz tego, co przed nami.
Już trwają:
Tydzień CONSERVAS 12-18 listopada
Delikatesy Esencja, Smaki Portugalii i Wineonline zapraszają na tydzień z portugalskimi conservas i portugalskim winem. Sardynki, makrelki, tuńczyk i dorsz – portugalskie konserwy w najlepszym wydaniu wystąpią w zaskakujących przekąskach – degustujcie, smakujcie, a polubicie! Przez cały tydzień będizemy serwować przekąski ze specjalnego menu w cenie 10 zł. Kieliszek wina, dobranego specjalnie do każdej z propozycji 12zł. Konserwy mieliśmy okazję poznać wcześniej, o czym wspominaliśmy przy okazji BioBazaru, ciekawostką są jednak propozycje gotowych dań, z ich użyciem. Nam szczególnie smakowały mini-makrelki na puree dyniowym, tuńczyk na salsie (salsa już z daleka kusi zapachem). Satysfakcję obojgu sprawił też deser, nieujęty w menu, bo bez użycia konserw -> tarta edwardiańśka oprószona kwiatem soli morskiej. Jak wiele deserów możecie zjeść ze słonym akcentem, mając przy tym frajdę z jedzenia? Warto się skusić! Szczegóły na: https://www.facebook.com/events/131276843690075/

BRING YOUR OWN FOOD! JESZ CO CHCESZ W POWIĘKSZENIU!
"Od 12 listopada Powiększenie, jako pierwsze miejsce w Warszawie, zaprasza z własnym jedzeniem! Udostępnimy Ci naszą kuchnię i naczynia, a do tego jeszcze po Tobie POZMYWAMY!"
Jak to działa?
Jeśli chcecie zjeść tanio i dokładnie to na co macie ochotę, nie musicie wcale wracać do domu, czy chować się w kącie ze swoim słoikiem w obawie, ze ktoś krzywo na was spojrzy. Możecie przynieść do Powiększenia ugotowany w domu obiad, kupić produkty w sklepie czy po prostu zamówić co chcecie przez telefon. Będziemy podsuwać Wam pomysły gdzie w pobliżu kupić cos dobrego i jak to przygotować. Udostępnimy Wam nasze naczynia i sztućce i mikrofalówkę (+opiekacz, parowar, raczej opcja podgrzewania ale bedzie tez mozna ugotowac jajka albo warzywa na parze), a do tego jeszcze po Was pozmywamy! Jeśli zamówicie u nas coś do picia, będzie nam miło, a jeśli zostaniecie na wieczorny koncert, czy spotkanie, będziemy szczęśliwi!
Dlaczego to robimy?
Nie jesteśmy restauracją, nie znamy się na prowadzeniu kuchni, a naszym celem nigdy nie była wyłącznie gastronomia. Od początku koncentrowaliśmy się na tworzeniu miejsca wzajemnych inspiracji i działań. Takiego w którym możemy pracować, bawić się czy po prostu spotykać. Lubimy jednak jeść tanio, dobrze i zdrowo ..i lubimy też jeść w Powiększeniu.

Bardzo nietypowa akcja, ciekawi jesteśmy jakie będą efekty... Może jeszcze piekarnik by się przydał i byłoby git (wtedy tartę/ciasta można by upiec/podpiec) ale to tylko tak jako pomysł na przyszłość;> Świetny pomysł na imprezę. Macie zbyt mały metraż, nie chce Wam się sprzątać po znajomych? czemu nie zgrać spotkania w Powiększeniu?;>

Przed nami:
GOOD FOOD FEST 2012
17-18 listopada / Fort Sokolnickiego
bilety: 25 zł/dzień – 40zł/karnet – dzieciaki do 10 lat – gratis!  dostępne na: http://www.ebilet.pl/szukaj.php?t=o&oid=787, w sieci Empik oraz na miejscu, w dniu imprezy.
multijęzykowy projekt kulinarny food for friends oraz C.S. Nowy Fort Sokolnickiego zapraszają na pierwszą edycję niezwykłego, rodzinnego festiwalu kulinarnego, promującego dobre i zdrowe jedzenie. GOOD FOOD FEST 2012 to wydarzenie otwarte na dialog, wymianę poglądów, czy innowacyjne trendy kulinarne. W ramach festiwalu: spotkania z kulinarnymi gwiazdami, pokazy, strefa dzieciaka, targowisko z najlepszymi produktami kulinarnymi kraju, strefa wyśmienitych restauracji, strefa warsztatów, strefa vege, strefa projekcji filmów kulinarnych, strefa interakcji, strefa blogerów, psychologia kulinarna, strefa ngo, muzyka, wystawy… więcej na: https://www.facebook.com/events/449526015088688/?ref=ts&fref=ts

przy tej okazji zwracamy uwagę na dość wyjątkowy:
22 Henschke Festival

Podczas festiwalu uczestnicy będą mogli poszerzyć swoją wiedzę z dziedziny zdrowego żywienia oraz wziąć udział w wykładach, pokazach gotowania i obejrzeć filmy o tematyce vege. Na festiwalu będą stoiska firm oraz restauracji związanych z wegetarianizmem, weganizmem i ekologią, należy pamiętać o torbach, koszach i pojemnikach na żywność!
Festival to wydarzenie otwarte na dialog, wymianę poglądów, czy innowacyjne trendy. W dniach 17 i 18 listopada zwrócimy uwagę na wiele zagadnień, takich jak produkty przygotowywane według tradycyjnych receptur, żywność sezonowa, produkty regionalne, zdrowotne diety żywieniowe czy świadomość konsumencka.
Wyjątkowa okazja do zweryfikowania smaków/poglądów/przekonań.

Szczegóły na: https://www.facebook.com/events/472807426075969/

Restaurant Day Poland
W sobotę swoich sił w gotowaniu znów będą mogli spróbować amatorzy, na jeden dzień otworzyć własną "restaurację". Jeśli chodzi o ilość chętnych szału może nie ma ale miejmy nadzieję, że z każdą edycją punktów/odważnych będzie przybywać. Latem było łatwiej o miejsce. Jesień zachęca do imprez w środku, nie na zewnątrz ale... W Warszawie/okolicach jak na razie zapowiedzieli się m.in.: Ambulatorium (ciekawi jesteśmy prezencji potraw, wszak to studenci wzornictwa) oraz Garaż 108 (Milanówek/weteran poprzedniej edycji);
Nie tylko Warszawa bierze udział ale cały Poland (Poznań rządzi w tej kwestii), szczegółów szukajcie tu: https://www.facebook.com/RestaurantDayPoland

Korona Smakosza
Chcecie sami ocenić restaurację a przy tym mieć szansę na nagrody?
"W dniach 16 – 18 listopada 2012 w Warszawie mieszkańcy i turyści będą mogli wziąć udział kulinarnym plebiscycie „Korona Smakosza” i oddać głos na swoje ulubione, stołeczne lokale gastronomiczne. W akcji bierze udział 285 restauracji, barów i kawiarni.  W czasie trwania plebiscytu Warszawiacy będą mogli skorzystać z wielu zniżek w menu lokali. (...)
Restauracja, która otrzyma najwięcej głosów w wyszczególnionych kategoriach, zdobędzie „Koronę Smakosza” oraz bony na zakupy w hali MAKRO. Osoby, które wezmą udział w plebiscycie, jednocześnie będą mogły zdobyć cenne nagrody takie jak: skuter, telewizor oraz ekspres do kawy." - źródło.
Z miejsc biorących udział polecić możemy:
Albero Pizzeria i Winiarnia (zapiekanki/pizza); Bulgaria magica; Cukiernia Stary Dom (beza pistacjowa!);  Dziurka od Klucza (nasza recenzja -> tu); Jadalnia Popularna (tradycyjne dania, bar mleczny+);  Mucha nie siada;  Nihon Sushi (czy sushi, czy ciepłe dania z menu/nice);  Pizzeria Incanto (klawe miejsce, + za wystrój, obsługę, jedzenie);  Restauracja Portucale (niektóre dania mogą się wydawać droższe ale warto, solidna kuchnia);  Słony (debeściak na różne okazje, nasza recenzja -> tu);  Smaki Warszawy (znamy od strony cukierni, warto!);  Socjal; Solec 44 (będzie kreatywnie na bazie slow food);  Włoska Robota (wporz jedzenie a do tego lokalizacja w pięknym Parku Szczęśliwickim); Zielnik.

Pierwsze urodziny Vitkac
Dom handlowy Vitkac obchodzi swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji 16-18 listopada czekają na Was zniżki 20%-30%. My foodowo szczególnie polecamy odwiedzić Delikatesy (od pieczywa, przez wędliny, sery, po słodkości), czy Vinotekę 13 (chociażby po to, żeby nabyć Franciacortę, którą wczoraj mieliśmy okazję stestować, po zniżce powinna wyjść w okolicach 50zł a w ciemno spokojnie można ją odebrać jak szampana + kilka dobrze ocenionych win w najnowszym Magazynie Wino).
W Vitkacu, jak to w w Vitkacu, mimo weekendu lunche, które też gorąco polecamy.

ŻEGNAMY SUCHARY [*] - MOKRE PARTY w LOKAL.BISTRO
16 listopada o 20:00 – 18 listopada o 00:0)
"Pan Maciek dał wreszcie radę ze sprzętem. Za co mu chwała.
Bo dzięki temu mamy nowe zajedobre audio, które naprawdę zacnie daje.
Z tej okazji od piątku do niedzieli bawimy się przy
MOKREJ WÓDCE i MOKRYCH ŚLEDZIACH
w 3 PREMIEROWYCH odsłonach i w PROMO CENACH.
A zagramy wszystko, przy czym nóżka dobrze chodzi.
Od Nicki Minaj do Akademii Pana Kleksa.
Świętuj z nami, szaleńcami.
I doproś znajomych - niech się też wybawią."
Na kawałki z Kleksa zawsze!:>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz