piątek, 12 kwietnia 2013

Weekend i co dalej z Kwietniem?

Witajcie!
Pora pomyśleć, co tu zrobić z Sobotą i Niedzielą, która ma być ponoć pogodna. Zobaczymy. Tymczasem sprawdźcie, co ciekawego w ten weekend, oraz pozostałe wydarzenia w tym miesiącu. Już byśmy chcieli Urban Market:D ale TARG Śniadaniowy też budzi ciekawość:> Info poniżej!
Może test jednego z nowych miejsc? Justyna's Secret RecipesDawne Smaki - Kulinarne Tradycje Polski? albo pożegnanie Praga Bistro?











Co? MLEKO Kulinarna Akcja Bezpośrednia
Gdzie? Centrum Łowicka - Dom Kultury
Kiedy? 11:00
"Tym razem w ramach naszej cyklicznej akcji edukacyjnej zajmiemy się mlekiem.To będzie spotkanie dla tych, którzy mleko piją.  Będziemy dyskutować o tym jakie mleko wybrać skoro już zdecydowaliśmy się je pić. 
Będziemy dociekać, jak zmienia się mleko poddawane procesom UHT i czy bezpieczne jest mleko z ekologicznych mlekomatów?
Spróbujemy różnych rodzajów mleka - od ekologicznego do tego najbardziej przetworzonego.
(...)Można przyjść z dziećmi - zaaranżowany będzie dla nich stolik z kredkami, plasteliną i planszówkami
Bilety 10 zł oraz 5 zł dla członków Slow Food Warszawa"
info: https://www.facebook.com/events/126991004154008/?ref=22

Co? WIOSENNY KIERMASZ HANDMADE
Gdzie? Malinowo
Kiedy? 10:00 – 20:00
- kiermasz rękodzieła – zabawki i przedmioty użytkowe/kreatywne warsztaty dla dzieci/domowe pyszności w kawiarni /street art. – działania twórcze przed Malinowem
info: https://www.facebook.com/events/600142160014661/?ref=22

>>> W Sobotę rusza także Tydzień kuchni Rosyjskiej w restauracji Grand Kredens, będzie też okazja do odwiedzenia Nowego Targu.





Co? Hipster Burger w Towarzyskiej
Gdzie? Klubokawiarnia Towarzyska
Kiedy? 14:30
"Latający Talerz i Darek Opasek zapraszają na najlepsze burgery w mieście. Zapodamy: Classic Burger z sezonowanej polskiej wołowiny Angus i Vege Burger z cieciorki. Bagietkę domowego wypieku z grillowanym kurczakiem, serem minollette i pomidorami. Do tego sosy: pomidorowy piri-piri, alioli i humus. Ceny 0-22 zł. Zaproście znajomych z FB!"
info: https://www.facebook.com/events/507546965971401/?ref=22






Ciągle trwa Ptasie Miasto...





Save the date...
Co? Tydzień kuchni Rosyjskiej w restauracji Grand Kredens
Gdzie? Grand Kredens
Kiedy? 13-21.04
"Dziś mamy przyjemność zaprosić Szefa kuchni z Moskwy do Warszawskiego Grand Kredensu. Przygotuje on swe najlepsze dania dla naszych Gości.
Nie zabraknie tu solanki jak i słynnej zupy rybnej ucha.
Skosztujemy także blinów z kawiorem czerwonym, ryby po moskiewsku ( jesiotr, sandacz), krewetek po beszamelem, szaszłyków wołowych, baranich i drobiowych.
Podamy także ryby wędzone na zimno jak i na ciepło, a prawdziwym rarytasem będą wszelkiej maści kiszonki rosyjskie jak i konfitury z białej czereśni, orzechy włoskie marynowane w miodzie.
Spędźcie ten dni wraz z nami, aby rozkoszować się potrawami skropionymi muzyką rosyjską."
info: https://www.facebook.com/events/262364793900305/


Co? World Malbec Day
Gdzie? Winosfera/Chłodna 31
Kiedy? 17.04 / 17:00
"Winicjatywa & Wines of Argentina zapraszają na Światowy Dzień Malbeka! Festiwal najpopularniejszej argentyńskiej odmiany, degustacja wielu różnych malbeków, seminarium komentowane przez Wojciecha Bońkowskiego."
W tym także "przedpremierowa projekcja filmu El Camino del vino (reż. Nicolás Carreras) o słynnym sommelierze tracący zmysł smaku" (trailer -> http://vimeo.com/46064924). Bilety dla publiczności do zdobycia w naszym konkursie.

Co? Targi Produktów Regionalnych Regionalia
Gdzie? Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska
Kiedy? 19-21.04
Serdecznie zapraszamy Państwa do odwiedzenia II edycji Targów Produktów Regionalnych Regionalia, na których nie zabraknie:
·       produktów tradycyjnych i regionalnych, żywności ekologicznej i organicznej,
·       produktów naturalnych
·       produktów z różnych części świata
·       miodów, serów, wszelkich wyrobów mleczarskich
·       win, nalewek i browarów regionalnych


Co? Urban Market vol. 4
Gdzie? 1500 m2
Kiedy? 20.04 / 12:00
"Tym razem przestrzeń dzielimy na stref:
1. FOOD czyli jedzenie na miejscu i na wynos
2. FOOD&KITCHEN DESIGN czyli wszystko co do gotowania i jedzenia jest potrzebne
3. KIDS czyli strefa dla najmłodszych
4. KINO
5. WARSZTATY
6. KIOSK"

Co? Rozsmakuj się w Gdańsku- weekend za pół ceny
Gdzie? Gdańsk
Kiedy? 20-21.04
"To już piąta edycja wydarzenia. W akcji biorą udział restauracje, kawiarnie i inne lokale gastronomiczne. Ponadto instytucje kultury, salony spa, kosmetyczne i fryzjerskie oraz obiekty noclegowe. Oferta za pół ceny obowiązywać będzie na wybrane pozycje z kart menu, wybrane bilety, usługi. Pełna lista podmiotów i oferowanych usług znajduje się na www.gdansk.pl/rozsmakujsie.:
Między innymi:
Wielki show kulinarny „Rozsmakuj się w Gdańsku”
Teatr uliczny „Garkotłuki. Odyseja gastryczna” 
Konkurs na najlepszy lokal gastronomiczny w mieście „Korona Smakosza" 

Co? Kolacja z Barolo
Gdzie? Concept13
Kiedy? 23.04 / 19:30
"Z okazji przyjazdu do Warszawy producentów znakomitego Barolo zapraszamy na niepowtarzalną kolację z tym słynnym winem!
Kolacja odbędzie się w nowym, ale już sławnym budynku vitkAc, polskiej stolicy włoskiego dizajnu i luksusowych marek. W wysmakowanych wnętrzach restauracji Concept13 spróbujemy piemonckich win do autorskiego menu szefa kuchni Dariusza Barańskiego, a degustację poprowadzi redaktor naczelny Winicjatywy Wojciech Bońkowski.
Menu:
aperitif: łosoś / makrela / krewetka / ośmiornica + Malvirà Roero Arneis Renesio 2011
pasztet z kaczki / pistacje / foie gras + Monchiero F.lli Barbera d’Alba Superiore 2010
carpaccio z jelenia / czarny bez / orzechy laskowe + Malvirà Roero 2009
risotto / przepiórka / szparagi + Malvirà Roero Riserva Trinità 2007
smażona pierś z kaczki / cebula dymka / sezam + Mario Olivero Barolo 2007
karczek jagnięcy / kalafior / wiśnie + Monchiero F.lli Barolo Rocche di Castiglione Falletto 2008,
rabarbar / jogurt / pomarańcza + Monchiero F.lli Moscato d’Asti 2012"

Co? TARG Śniadaniowy
Gdzie? na terenie Żoliborza
Kiedy? 27.04 / od 08:00
"Targ Śniadaniowy to nowy pomysł na zakupy i spędzanie czasu. Jest połączeniem handlu zdrową żywnością, oraz działań rozrywkowo warsztatowych przeznaczonych zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Wszystko w atmosferze śniadania na świeżym powietrzu.  Główny celem Targu Śniadaniowego, jest dostarczenie kupującym dobrej jakości produktów, sprawdzonych i wykonywanych często w tradycyjny sposób."

Co? Poznań za pół ceny
Gdzie? Poznań
Kiedy? 27-28.04
"Szósta edycja akcji "Poznań za pół ceny"odbędzie się w dniach 27-28 kwietnia. To sobota i niedziela rozpoczynające tzw. "długi majowy weekend", który w tym roku potrwa rekordowe 9 dni! "Poznań za pół ceny" to niezwykła okazja do odkrywania turystycznych walorów Poznania i okolic. W programie dziesiątki atrakcji za pół ceny i wiele darmowych niespodzianek."

Udanego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz