Jest! Pierwsza Gwiazdka dla Polski, pierwsza dla Atelier Amaro!
W chwili startu Atelier nie było pewne jakie będą dalsze losy, czy "rynek" jest już gotowy na tego typu restaurację? czy będą Klienci jedynie na "odgórne" menu, składające się z kilku momentów?
Losy te nie były pewne dla wszystkich, ale wydaje nam się, że co najmniej jedna osoba doskonale wiedziała do czego dąży -> Wojciech Modest Amaro.
Normalnie "speechless" - zresztą jak można coś powiedzieć, kiedy emocje ściskają gardło?! Jest moc! Jest energia!:D
66The new edition of the guide features four important new distinctions. For the first time, a star has been awarded to a restaurant in Warsaw (Poland) – Atelier Amaro – where Michelin inspectors were enchanted by the chef’s preparation of local products, his innovative cooking style and original combinations of ingredients99facebook Wojciech Modest Amaro |
Atelier ma już za sobą "wschodzącą gwiazdkę", a także rekomendację Slowfood Polska.
Sam Szef przyczynił się do zorganizowania w Polsce kolejnej edycji CookItRaw, dzięki czemu do naszego kraju ściągęły najtęższe umysły światowej gastronomii. Podobnie ostatnio dał się poznać od najlepszej strony na Madrid Fusion, kolejna, prestiżowa impreza zrzeszająca i pozwalająca na wymianę pomysłów między najlepszymi.
Gratulacje należą się całemu zespołowi! Wielu Szefów Kuchni darzymy sympatią, cenimy ich pomysły, kuchnię, jednak Gwiazdkę otrzymuje restauracja jako całość. Na każdym etapie, na każdym poziomie wszystko musi być tak jak trzeba. Tym bardziej wielkie dzięki za to, że daliście radę!
Jeśli chcecie przeczytać, co Modest Amaro mówił jeszcze wczoraj, rzućcie okiem tu, a jeśli bardziej ciekawi Was, co mówił już dziś;>, przeczytajcie ten tekst;)
Nasze wrażenia z kolacji "Od Morza do Tatr", w Atelier Amaro:
+ mini fotorelacja z niedawnego lunchu: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.499627740072256.1073741832.303508103017555&type=1
facebook Butcheryandwine |
Wstyd się przyznać ale jeszcze nie byliśmy. Start i sukces B&W przypadł akurat na moment, w którym niejedzenie mięsa szło nam bardzo dobrze;> Trzeba będzie się przełamać, jeden ze znajomych też jest chętnych więc motywacja zwielokrotniona.
Pełnej listy uhonorowanych restauracji szukajcie tu.
Możecie też poświęcić chwilę czasu i obejrzeć film, przybliżający plus i minusy otrzymania Gwiazdki.
Michelin Stars The Madness of Perfection / http://www.youtube.com/watch?v=0f-j1ctaQqw
Cudowna pogoda, cudne wieści!
Zastanawiamy się jaką flaszkę tu otworzyć...?!
Świętuj kto może!:D
Zastanawiamy się jaką flaszkę tu otworzyć...?!
Świętuj kto może!:D
Ogromne gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńNareszcie pierwsza gwiazdka w Polsce!
Jaki natłok ludzi będzie odwiedzać tą restaurację, żeby zaznać profesjonalnej obsługi i wykwintnego jedzenia :)