czwartek, 14 marca 2013

Gwiazdka Michelin dla Atelier Amaro

Ależ emocje! Skoro my cieszymy się jak dzieci, kipimy radością, że aż się łezka w oku kręci, to z jakim wulkanem satysfakcji zmagać musi się sam Pan Wojtek Modest Amaro?!:D
Jest! Pierwsza Gwiazdka dla Polski, pierwsza dla Atelier Amaro!
W chwili startu Atelier nie było pewne jakie będą dalsze losy, czy "rynek" jest już gotowy na tego typu restaurację? czy będą Klienci jedynie na "odgórne" menu, składające się z kilku momentów?
Losy te nie były pewne dla wszystkich, ale wydaje nam się, że co najmniej jedna osoba doskonale wiedziała do czego dąży -> Wojciech Modest Amaro.
Normalnie "speechless" - zresztą jak można coś powiedzieć, kiedy emocje ściskają gardło?! Jest moc! Jest energia!:D
66The new edition of the guide features four important new distinctions. For the first time, a star has been awarded to a restaurant in Warsaw (Poland) – Atelier Amaro – where Michelin inspectors were enchanted by the chef’s preparation of local products, his innovative cooking style and original combinations of ingredients99

facebook Wojciech Modest Amaro
Dziś cały wysiłek, kunszt, talent, warsztat, wytrwałość i konsekwencja Modesta Amaro zostały uhonorowane Gwizdką Michelina. Serdecznie gratulacje! Jest to niebywałe osiągnięcie dla samego Szefa, ale też coś zupełnie nowego dla Polski, wydarzenie, które miejmy nadzieje będzie rodzajem przełomu i pozwoli na eksploracje z jeszcze większym zainteresowaniem naszego kraju przez inspektorów Michelina. Po co nam to? A chociażby dla promocji Polski, poszczególnych regionów, dla większej ilości turystów.
Atelier ma już za sobą "wschodzącą gwiazdkę", a także rekomendację Slowfood Polska.
Sam Szef przyczynił się do zorganizowania w Polsce kolejnej edycji CookItRaw, dzięki czemu do naszego kraju ściągęły najtęższe umysły światowej gastronomii. Podobnie ostatnio dał się poznać od najlepszej strony na Madrid Fusion, kolejna, prestiżowa impreza zrzeszająca i pozwalająca na wymianę pomysłów między najlepszymi.

Gratulacje należą się całemu zespołowi! Wielu Szefów Kuchni darzymy sympatią, cenimy ich pomysły, kuchnię, jednak Gwiazdkę otrzymuje restauracja jako całość. Na każdym etapie, na każdym poziomie wszystko musi być tak jak trzeba. Tym bardziej wielkie dzięki za to, że daliście radę!

Jeśli chcecie przeczytać, co Modest Amaro mówił jeszcze wczoraj, rzućcie okiem tu, a jeśli bardziej ciekawi Was, co mówił już dziś;>, przeczytajcie ten tekst;)

Nasze wrażenia z kolacji "Od Morza do Tatr", w Atelier Amaro:

facebook Butcheryandwine
Swoją pozycję, czyli Bib Gourmand, w przewodniki utrzymało także Butchery and Wine. Gratulacje i oby tak dalej!:)
Wstyd się przyznać ale jeszcze nie byliśmy. Start i sukces B&W przypadł akurat na moment, w którym niejedzenie mięsa szło nam bardzo dobrze;> Trzeba będzie się przełamać, jeden ze znajomych też jest chętnych więc motywacja zwielokrotniona.



Pełnej listy uhonorowanych restauracji szukajcie tu.

Możecie też poświęcić chwilę czasu i obejrzeć film, przybliżający plus i minusy otrzymania Gwiazdki.
Michelin Stars The Madness of Perfection / http://www.youtube.com/watch?v=0f-j1ctaQqw

Cudowna pogoda, cudne wieści!
Zastanawiamy się jaką flaszkę tu otworzyć...?!
Świętuj kto może!:D

1 komentarz:

  1. Ogromne gratulacje! :)
    Nareszcie pierwsza gwiazdka w Polsce!
    Jaki natłok ludzi będzie odwiedzać tą restaurację, żeby zaznać profesjonalnej obsługi i wykwintnego jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń