I że jak to? to już weekend? kolejny? znowu? kiedy tydzień zleciał?:D
Tym razem mocno zakupowe polecenia -> przeczytajcie![] [] [] SOBOTA
Nowy Targ
"Na pierwszym Nowym Targu dostępne do kupienia będą między innymi: kwiaty cięte i doniczkowe, kompozycje kwiatowe, ręcznie robione świece zapachowe, artykuły ozdobne do domu, drewniane wyroby, ozdoby świąteczne książki kulinarne z księgarni Books For Cooks. Podczas otwarcia będzie też okazja do wysłuchania koncertu Magdy Navarette. Koncerty i inne wydarzenia kulturalne będą stałym elementem Nowego Targu. Slow Food Warszawa, który znany jest między innymi z cyklicznych Kulinarnych Akcji Bezpośrednich, podczas tego pierwszego Tagu poprowadzi akcję „Śledź”. Gospodarzem spotkania będzie Paweł Loroch (jak Pan Paweł poprowadzi, to nie może nie być hit!:D) a w roli ekspertów wystąpią między innymi Hanna Szymanderska i Ewa Szafranowicz. Uczestnicy akcji degustować będą śledzie w różnych odsłonach. Przewidziane są kolejne ciekawe akcje w każdą sobotę. Z produktów regionalnych do kupienia będą: świeże owoce i warzywa, przetwory, wędliny, drób i mięso, ryby, jaja, nabiał, sery i pieczywo, pasztety, soki i wiele innych produktów.
Z restauracji W Nowym Targu wezmą też udział warszawskie, lubiane przez mieszkańców restauracje jak np. Delikatesy Esencja, Tel Aviv/ Marrakesh Cafe)."
W programie:
10:00 Psoty i gałgaństwa Pchły Szachrajki. Pieczenie słodkości pod okiem historyka sztuki Bogusława Deptuły
12:00 Koncert MAGDY NAVARRETE
13:00 Śledź! Kulinarna akcja bezpośrednia Slow Food Warszawa
więcej info o akcji: https://www.facebook.com/events/458927060845472/
13:00 Warsztaty slow-foodowe dla dzieci. Prowadzą Agnieszka Kręglicka, Katarzyna Błażejewska i Piotr Pertyka (zapisy na miejscu, koszt 5 zł)
Dzisiaj 09:00 – 15:00
więcej: https://www.facebook.com/events/187389471385114/?ref=22
Temat: żywność. Warsztaty mediowe
"Zapraszamy studentów dziennikarstwa, dziennikarzy obywatelskich. blogerów i inne osoby, które chcą poszerzyć swoją wiedzę o systemie żywnościowym i dzielić się nią w mediach na warsztaty TEMAT: ŻYWNOŚĆ. Wspólnie poszukamy odpowiedzi na pytania:► Czy na świecie brakuje jedzenia czy jest go za dużo?
► Czy rolnictwo przemysłowe jest bardziej wydajne niż małoobszarowe?
► Czym jest suwerenność żywnościowa?
► Jaka jest jakość przekazów na temat żywności i rolnictwa, którymi karmią nas masowe media?
► Czy obywatele i konsumenci mają jakikolwiek wpływ na jakość żywności i los rolników?
► Jak tworzyć materiały dziennikarskie dotyczące kwestii żywności i krajów globalnego Południa tak, by były strawne, a jednocześnie rzetelne?"
Dzisiaj od 11 do 17:30
Miejsce: Warsztat, pl. Konstytucji 4
więcej: http://igo.org.pl/warsztaty/73-1/243-zrozumiec-zywnosc
Warszawski Free Tour: MENORY, SZKOCI I SAJGONKI
"Opowiemy między innymi:* Skąd na Starym Mieście wziął się Dunaj? Z Austrii? Węgier? A może skądinąd?
* komu zawdzięczamy piwo Ciechan?
* kto nam pomagał walczyć z Niemcami w czasie powstania warszawskiego?
* skąd pochodzi słynna 'polska wierzba'?
* czy zupa pho jest już bardziej warszawska niż wuzetka?
i wiele więcej!"
Dzisiaj 15:30
więcej: https://www.facebook.com/events/486357928079227/
[] [] [] NIEDZIELA
Wielkanocny Kiermasz Produktów Lokalnych, Regionalnych
i Tradycyjnych
i Tradycyjnych
"Podczas kiermaszu będzie można kupić produkty członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, najlepszych producentów z całej Polski : wędliny, ryby świeże i wędzone i oczywiście śledzie w wielu postaciach, sery krowie i kozie - świeże i dojrzewające, tradycyjne ciasta i pieczywo, jaja kur zielononóżek i najlepszy polski majonez, warzywa od ekologicznych producentów, świeże soki…
Podobnie jak na poprzednich kiermaszach, odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci: kręcenie majonezu, wypiek mazurków, ozdabianie jaj wielkanocnych."
Park Traugutta w „Fortecy”
ul. Zakroczymska 12
Niedziela 11-17
Słońce znów zamówione na weekend więc nie pozostaje nic innego jak tylko tylko czerpać z wolnego ile wlezie! Udanego!:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz